Złoto faraonów – który olej z czarnuszki posiada cenne właściwości?

Złoto faraonów – który olej z czarnuszki posiada cenne właściwości?

Która odmiana czarnuszki jest wartościowa?

W rodzaju Nigella, należącym do rodziny jaskrowatych, wyróżnia się ok. 20 gatunków czarnuszki. Najbardziej wartościową i bogatą w cenne składniki lecznicze jest czarnuszka egipska (Nigella sativa L.). Olej z czarnuszki egipskiej Natuwit jest tłoczony z nasion pochodzących wyłącznie z upraw ekologicznych (organicznych), które pochodzą z Egiptu. Olej jest produkowany (tłoczony  i butelkowany) w Niemczech, według ściśle określonego niemieckiego prawa żywnościowego.

Producent dostarcza nam olej najlepszej świeżości i jakości ekologicznej. Co możesz zyskać kupując Olej z czarnuszki egipskiej Natuwit (Suplement diety)?

  • doskonały stosunek najwyższej jakości do ceny
  • olej tłoczony jest z nasion oryginalnej czarnuszki egipskiej dojrzewających na słońcu
  • tłoczony na zimno, nierafinowany i nieprzetwarzany chemicznie
  • produkt w 100% naturalny, wolny od syntetycznych środków konserwujących, barwników i substancji zapachowych
  • sprzedawane partie są zawsze świeże

Olej z czarnuszki egipskiej – suplement diety ze starożytną tradycją

Znaleziska archeologiczne dowodzą, że Egipcjanie docenili zbawienne działanie czarnuszki już ok. 3 400 lat temu. Jedną z pierwszych butelek oleju z czarnuszki można podziwiać w kairskim muzeum – została znaleziona w grobowcu faraona Tutenchamona. Słynące z niepowtarzalnej urody Nefretete i Kleopatra dodawały ten cenny olej do swoich kosmetyków pielęgnacyjnych. W Europie czarnuszka, zwana potocznie „czarnym kminem”, była stosowana jako przyprawa do ciasta chlebowego. Olej  z czarnuszki od kilkunastu lat przeżywa swój renesans.

W naszym Oleju z czarnuszki egipskiej ponad 80% zawartości stanowią kwasy tłuszczowe nienasycone: kwas linolowy, kwas oleinowy i kwas linolenowy. Mają one nieoceniony wpływ na większość procesów metabolicznych zachodzących w naszym organizmie. Jako, że nie jest on w stanie produkować ich samodzielnie, niedobór należy uzupełniać poprzez dietę. Olej z czarnuszki egipskiej zawiera również witaminę A (beta-karoten), witaminę K1 oraz aminokwasy (leucynę, lizynę, metioninę, fenyloalaninę, tryptofan i walinę), które również musimy pozyskiwać poprzez dietę. Cysteina i tyrozyna (aminokwasy), niezbędne dla kobiet w ciąży i dzieci, są również w gronie składników naszego oleju z czarnuszki. Nasz olej można stosować również na skórę.

Img Google