Olej Cedrowy Syberyjski

olej cedrowy syberyjskiOlej cedrowy otrzymywany jest z orzechów cedru syberyjskiego (Pinus Sibrica). Orzeszki te mają w swoim składzie łatwo przyswajalne białka, aminokwasy, witaminy z grupy B, C, D, F oraz mikroelementy, takie jak cynk, żelazo, magnez, wapń, potas. Najważniejszym składnikiem jest bardzo wysoka zawartość tłuszczu, z dominacją cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej cedrowy syberyjski Natuwit jest tłoczony na zimno, co świadczy o jego najwyższej jakości. Pozyskany z orzechów cedrowych olej ma delikatny, wyśmienity smak.

Spożywanie oleju cedrowego ma właściwości regeneracyjne, zmniejsza odczuwane zmęczenie, poprawia naszą sprawność fizyczną i umysłową. Ogranicza on również szkodliwe działanie czynników zewnętrznych, dlatego też jest szczególnie zalecany osobom żyjącym w zanieczyszczonych miastach.

Olej cedrowy syberyjski jest cennym źródłem witamin F i E. Witamina F, zwana również kwasem linolowym, neutralizuje toksyny i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Polecana w profilaktyce zawałów serca, udarów mózgu i miażdżycy. Tłuszcz pozyskany z orzechów cedru syberyjskiego zawiera ok. 55 mg/100 g tokoferoli, czyli witaminy E. Jest to przykładowo 5 razy więcej niż w oliwie z oliwek. Dzięki wysokiej zawartości tokoferoli olej cedrowy jest wysoce cenionym środkiem stymulującym układ immunologiczny (poprawia odporność, hamuje dojrzewanie wirusów).

W kuchni olej cedrowy stanowi świetny dodatek do sałatek i innych potraw, w kosmetyce natomiast jest szczególnie polecany do pielęgnacji skóry atopowej. Poprawia elastyczność skóry i odbudowuje płaszcz lipidowy. Wzmacnia włosy i paznokcie.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


trzy + 8 =