Olej arganowy, czyli z czym to się je?

Olej arganowy, czyli z czym to się je?

Olej arganowy jako oryginalny dodatek

                Olej arganowy jest doskonałą przyprawą do sosów, sałatek, ryb, makaronów, dań mięsnych oraz wielu innych potraw. Kilka kropli oleju arganowego nada Twojej potrawie wyjątkowego smaku i aromatu! Podczas gotowania i pieczenia najlepiej dodawać olej arganowy na sam koniec (kilka minut) – dzięki temu smak zostanie wzmocniony, a olej nie straci swoich cennych właściwości, które są wrażliwe na ciepło.

                 Na śniadanie polecamy olej arganowy ze świeżym pieczywem, które wystarczy w nim zanurzyć. Dla wielbicieli słodkości proponujemy własnoręczne przyrządzenie marokańskiego odpowiednika Nutelli. Do jej wykonania potrzebne będzie: 200 g prażonych migdałów, 250 ml oleju arganowego i 125 ml miodu. Migdały należy zmielić na gładką, oleistą masę. Stopniowo łączymy ją z olejem arganowym, energicznie mieszając (dla uzyskania bardziej wyrazistego orzechowego smaku polecamy olej arganowy Classic z orzechów prażonych). Dodajemy miód (dla podkreślenia smaku można dodać również cukier lub sól). Amlou gotowe! W połączeniu z pieczywem będzie stanowić wyśmienite, wysokoenergetyczne i przede wszystkim zdrowe śniadanie. Pastę można przechowywać do 2 miesięcy.

Img Google